4/11/12

Μόδα είναι θα... μπεις στη μάζα...

Μοδα...
Ψιλογκει το θεματακι θα σκεφτει κανεις για να ασχοληθει ενας αντρας...λαθος σκεψη θα απαντησω εγω... δεν μπηκα να σας μιλησω για τις νεες τασεις στη μοδα... αλλα αντιθετως για να δει κανεις οτι δεν ειναι και αναγκη να ακολουθησει οτι μαλακια του υποδειξει καποιος. Μοδα ειναι μια συντομη και παροδικη συνηθεια σε διαφορα θεματα, οπως ο τροπος ζωης, το ντυσιμο, η μουσικη και η μεγαλη προβολη που θα παρει αυτη η συνηθεια απο διαφορα μεσα πληροφορησης...

Ουσιαστικα τα ατομα που ακολουθουν τη μοδα, βρισκουν μεσα σε αυτη τη συνηθεια μια πολυ βαθεια ανθρωπινη αναγκη. Την αναγκη της ομαδικοτητας, της μαζας (με τη κακη εννοια), την αναγκη να ανηκουν δηλαδη σε μια ομαδα, να μην ειναι μονοι και φυσικα μια αλλη αναγκη, αυτη της εξελιξης ή ακομα και την ανουσια αναγκη του φαινεσθαι.

Γιατι να ακολουθησετε τη μοδα? Ρωταω εγω, γιατι να ακολουθησετε αυτο που ελαχιστοι στο κοσμο δημιουργουν? Παραδειγμα... ενας σχεδιαστης ή αν θελετε 100 σχεδιαστες ρουχων λενε οτι η μοδα ειναι το ταδε χρωμα στα ταδε ρουχα... ξαφνικα επειδη το λενε αυτοι, ολα τα καταστηματα, τα περιοδικα, τα καναλια και σιγα σιγα οι ''δρομοι'' προβαλουν αυτο που ειπαν αυτα τα ατομα! Δηλαδη τα συγκεκριμενα ρουχα ή τα συγκεκριμενα χρωματα. Ξαφνικα ολοι αυτοι που ακολουθουν την μοδα γινονται μια μαζα, που δεν αναρωτηθηκαν γιατι το φορανε αυτο, δεν αναρωτηθηκαν αν ειναι ωραιο, απλα το κανουν γιατι ετσι ειπαν αυτοι οι σχεδιαστες. Αν σας πουν οτι μοδα ειναι να πας να πηδας απο τον γκρεμο θα το κανετε? (Βασικα το ψιλοκανατε ηδη τοτε με την μοδα των Emo). Αυτο που θελω με λιγα λογια να πω ειναι οτι ολοι εσεις που ακολουθειτε τη μοδα ξαφνικα χανετε την μοναδικοτητα του ατομου σας. Δεν γινεστε ξεχωριστοι, ή μαλλον δεν φαινεστε ξεχωριστοι, φαινεστε ολοι ιδιοι. Ενω στη πραγματικοτητα, εφοσον ηδη ειστε ξεχωριστοι, οπως καθε ανθρωπος στη Γη, γιατι θελετε να φαινεστε ιδιοι? Για να ανηκετε καπου? Και ποιος σας ειπε οτι αυτο το ''καπου'' που ανηκετε ειναι ομορφο? (απαντηση: Ενας παπαρας σχεδιαστης που το παιζει καλλιτεχνης, φτιαχνει δυο ρουχα και τα πουλαει μερικα εκατομμυρια ευρω ενω ταυτοχρονα πινει τα ποτακια του στη βιλα του και κουτσομπολευει με τις ''φιλεναδες'' του). WOW! Σ'αρεσε η απαντηση? Ναι εσενα ρωταω, που δεν εχεις να φας μια τυροπιτα και πας και αγοραζεις τα ρουχα της καθε Versace πανακριβα για να ''φαινεσαι'' ομορφος/η.

Στη μοδα βεβαια εχουν ερθει και αλλα πραγματα, πχ τα μοντελα πρεπει να ειναι αδυνατες, κοκκαλιαρες, ανορεξικες. Και καθε χαζο κοριτσακι, επειδη του επιβαλλουν αυτο το πρεπει, παει να γινει ιδια. Το ξερατε οτι στην αρχαια Ελλαδα θεωρουταν ομορφος αυτος που ηταν παχουλος? Αυτο αλλαξε με τα χρονια βεβαια. Στη μοδα πχ ηρθαν τωρα οι ψηλοι μελαχρινοι, ενω πριν πεντε χρονια ακουγες για ξανθους γαλανοματηδες. Στη μοδα ειναι τα i-phone, ναι σε σενα που δεν εχεις να φας απευθυνομαι παλι, πας και σκας 700 ευρω για να ''δειχνεσαι'' και ας μεινεις νυστικος. Κλασσικος ελληναρας? Οχι μονο θα ελεγα, κλασσικος μαλακας, η μαλακια δεν εχει συνορα εξαλλου.

Η αντιθεση ειναι καπως ακαταλαβιστικη? Για να μην πω θεοτρελη... Καθε ανθρωπος θελει να ειναι ξεχωριστος, μοναδικος, ολοι ψαχνουμε αυτον τον εναν που θα μας αλλαξει τη ζωη και θα ζησουμε την ευτυχια, την αγαπη. Ξαφνικα γυρνας το κεφαλι σου,προσπαθοντας να βρεις αυτον τον ενα και ειναι ολοι ιδιοι! Ολοι μια μαζα! Συγνωμη, η λεξη ''ολοι'' ειναι πολυ αδικη για αυτους που πραγματικα δεν θελουν να μπουν σε μια μαζα για να ξεχωρισουν, αλλα απομακρυνονται απο την μαζα και γινονται ξεχωριστοι. Τι ελεγα? Α ναι! Οι περισσοτεροι μια μαζα, ενω ολοι νομιζουν οτι ειναι ξεχωριστοι, προσπαθουν να γινουν ιδιοι, ενω οντως ειναι ξεχωριστοι και δεν το εχουν καταλαβει.

Θυμαμαι μια κουβεντα με μια φιλη μου καποτε...
-Τι ειδος μουσικης ακους?
-Τιποτα.
-Τι εννοεις τιποτα?
-Τιποτα δεν ακουω, δεν μου αρεσει η μουσικη, δεν βρισκω ενδιαφερον.
-Πως γινεται να μην σου αρεσει η μουσικη?
-Δεν ξερω, απλα γινεται, τουλαχιστον ειμαι ξεχωριστη. (εκει μενω μαλακας)
-Σωστα, αλλα η μουσικη ειναι κατι ομορφο, γινεται να μην σου αρεσει κατι ομορφο?
-Η μουσικη ειναι επισης και μια μορφη μοδας, οτι σου επιβαλλουν να ακουσεις ραδιοφωνικοι σταθμοι και δισκογραφικες εταιριες εσυ καθεσαι και το καταπινεις χωρις να το επεξεργαστεις, οι ταγουδιστες σημερα τραγουδανε με το σωμα τους και οχι με τη φωνη τους, ουτε με την ψυχη τους, επειδη αυτο πουλαει, απο αυτο βγαζουν εκατομμυρια. Εμενα μου αρεσει καποιος ανθρωπος να ναι ξεχωριστος, δεν θελω καν να ντυνεται συγκεκριμενα οπως του επιβαλλουν επειδη ακουει καποιο ειδος μουσικης. Για παραδειγμα ειχα γνωρισει ενα αγορι, που ηταν με το κοστουμι του, την γραβατα του, το μαλλακι του, μια χαρα παιδι. Τον ρωτησα τι μουσικη ακουει, μου απαντησε μεταλ και εμεινα καγκελο. Δεν του φαινοταν καν, ολοι οι μεταλαδες για παραδειγμα ''επιβαλλεται'' να εχουν μακρυ μαλλι, να ναι ντυμενοι παρομοια, να εχουν τα σκουλαρικια τους, τα τατουαζ τους, αλλα αυτος ηταν διαφορετικος, ειχε ψαχτει, ηξερε οτι δεν του αρεσε να ντυθει ετσι και ηταν δυνατος ωστε να μην γινει ενα με την μαζα των μεταλαδων. (μενω δευτερη φορα μαλακας)
Εδω και 3 χρονια δεν εχω ξεχασει αυτη τη συζητηση, αυτη τη κουβεντα, το νοημα του να σαι ξεχωριστος και να φαινεσαι ξεχωριστος, οχι οπως σου επιβαλλουν καποιοι, μονο και μονο για να γινεις ενα με την μαζα.

Μοδα ειναι ακομα και ενα ολοκληρο ειδος μουσικης, η pop! Ο ορος βγαινει απο τη λεξη βγαινει απο την λεξη popular! Φαντασου φιλε μου! Ο δημοφιλης, αυτος που πουλαει, ολο αυτο ειναι ενα ολοκληρο ειδος μουσικης! Για παραδειγμα ο Τζαστιν Μπιμπερ, κανενας δεν εχει καταλαβει γιατι κανει καριερα, η Lady Gaga που ντυνεται ετσι οπως ντυνεται τελος παντων, ακομα και στην Ελλαδα, αυτα τα χαζο συγκροτηματα, που εχουν εναν dj, εναν χοντρο να τραγουδαει και ενα ξεκωλο να κανει οτι τραγουδαει με μπουτια και βυζια εξω μπας και πουλησουμε κανενα εισητηριο. Ακομα και αυτο το καταπινουμε αμασητο. Οχι ολοι βεβαια, αυτο το φαινομενο συνηθιζεται σε ανηλικους. Μετα οταν μεγαλωνεις καταλαβαινεις τι παπαριες ακουγες μονο και μονο για να πουλησει μια εταιρια εισητηρια, cd, μπλουζακια και να γινεται ο χαμος σε παρτυ κτλ. Και τους βλεπεις ολους αυτους, manager, PR, θαυμαστες, θαυμαστριες, τραγουδιστες, μουσικους, δημοσιογραφους του κουτσομπολιου, μια μαζα, ολοι μαζι, χωρις νοημα, απλα και μονο για να νιωθουν οτι ανηκουν καπου, να νιωθουν οτι εξελισσονται, οτι δεν εχουν μια βαρετη ζωη και οτι ''περνανε καλα'' με το να βγαζουν φωτογραφιες για να τις ανεβασουν στο facebook για να δουν οι αλλοι οτι περνανε καλα. WTF?

Το θεμα εχει τεραστιες διαστασεις! Εγω απλα ανεφερα μερικα παραδειγματα, που σιγουρα πολλοι θα διαφωνησετε και αλλοι θα συμφωνησετε. Αν κατσω να το αναλυσω και αλλο θα γραφω μεχρι μεθαυριο. Μπορειτε βεβαια να το αναλυσετε εσεις μεσα στο κεφαλι σας, Μπορειτε να με βρισετε με τα σχολια, να μου πειτε και μπραβο, δεν θα με πειραξει αν με βρισετε ουτε θα χαρω αν μου πειτε μπραβο. Θα χαρω μοναχα αν το κανετε και ειστε ο εαυτος σας...
Και να θυμαστε...το να εισαι ξεχωριστος ειναι ενας δρομος απο μεσα προς τα εξω, οχι το αντιθετο.
Ευχαριστω για το χρονο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου